Laurelhurst Community Center

Expansion Questionnaire Results

Responses to LCC website

November 2004

 

 

Preference

Preference

No

 

 

for

against

Preference

 

Funds should be spent to upgrade the existing facility and the remaining funds on spent on new space. The new space would be attached to the existing building.

53

4

2

 

Funds should be spent on new space rather than upgrading existing. The new space would be freestanding - not part of the existing building.

6

48

3

 

Maintain existing gym-sharing with Laurelhurst Elementary School.

50

5

4

 

Priority should be given to building a new gym as focus of the expansion. This would allow minimal space for other new facilities.

6

47

4

 

 

 

 

 

 

Comments:

 

 

 

 

1. Quality preceeds quantity or newness.

2. Adaptive resue of existing and add on the obvious direction. How best to is the design challenge.

3. Parking must be well screened and fitted into the landscape. Some to be near the tennis courts is appropriate.

4. Entrance, office, vertical circulation and its visual clarity, entry security important considerations.

5. Save the pair of big trees in the west if we can.

6. Do not need "full" cooking kitchen. pantry kitchen would be appropriate, design for kitching class would be nice.

Daycare center idea should be discussed further before including in design.

The existing community center should be brought up to Code.  The unique character of the facility should be maintained.  The center should be expanded by pushing out the back wall above the tennis court area or by adding a second story.  No funds should be used to upgrade or enhance the gym at Laurelhurst School-that can be a future project.

Funds should be spent as recommended by the ProParks Committee--to expand and upgrade the existing community center.  The existing center should be brought up to meet seismic and safety codes.  Any remaining levy funds should be used to expand the center by pushing the back wall out (above the tennis court area) or adding an additional story.  Upgrading the gym at Laurelhurst School should be the focus of a future parks/open space levy in cooperation with the school district and a future capital levy.  There is no room for a separate gym at the community center.

I would like a new building that has a natural look to it like a lodge with areas that reinforce knowledge and respect for nature as well as need for recreation.

We truly need a larger, better gym but not at the expense of a larger, better community center.  We hope the upgrade will be attached to avoid building sprawl and will maximize use of the west slope, preserving the view of the lake and tennis courts if possible.

In planning for the new improvements at the community center, the existing gym and attached spaces should be studied to determine how it can best complement the community center and how it could be modernized and improved in future projects.  The existing gym should be considered a part of the community center and be upgraded as needed when funds are available.

Suggest expanding the existing building a the lower level to the west, then using the addition's flat roof for outdoor deck space. This would preserve the upstairs views west, while allowing expansion into the underutilized western slope of the park.

A new gym is NOT needed at this location!!  Parking and structures that a new gym requires would completely change the nature of Laurelhurst Park from a quiet in-neighborhood getaway, to a nonstop traffic mess and noisy hangout place.

I'd like to see the Laurelhurst School Gym and existing CC upgraded as a first priority.  Adding on to these structures is preferable to building new structures.

I am strongly against anything that creates evening traffic.  For example, if a gym was built, I would imagine it would attract dozens of more users in the evenings, which would be a huge traffic change for the surrounding neighborhood.

There should be more community education done on the avaliabile use of the Lauarlhust gym.

 

Gym at school is fine as is.  Anything regional should happen at Magnuson Park.

 

 

The existing building is attractive and the Laurelhurst Elementary gym is adequate for my family's needs and usually sparsely utilized.

The "footprint" of the building(s) should remain as small as possible in order to preserve as much grass and open space as possible.

Spend $$$ on updating the playground and putting restrooms in the upstairs of the bldg.

 

 

I strongly support making what we have better, rather than throwing it away and starting over.  Our community center is historical and charming.  Itis special and makes our neighborhood seem special.  If we want to do something new, let's build a new gym at Laurelhurst Elementary.  Or at the very least, build a new reception/community/viewing area for the gym we have, to encourage community participation and involvement.  Right now there is no good place for parents to be while their children are participating in sports.  Encouraging fitness for school age children should be a priority, and putting some meaningful resources towards the gym would send a message to our children that their physical education and involvement is supported and encouraged by the whole community.

Generally, the facility should be designed with the flexibility for a multipurpose environment. Based on that objective, then any of the above scenarios or tearing down the old and rebuilding should be evaluated in that context.

One option not mentioned is the upgrade of the existing facility along with upgrading or building a new gym facility where it  already exists. 

It is sad to think that our neighborhood gym is in such awful shape compared to other facilities.

Thank you,

Mom of three kids who have been through all the LVR activities and sports for the past 12 years, and having been all over town to other facilities.

 

 

 

 

 

 

Very

Somewhat

Least

 

 

Important

Important

Important

 

Multipurpose Room & Kitchen (includes storage) for receptions, banquets, dance classes, court games, movies, gymnastics, exercise and toddler play space, and meetings.

50

6

4

 

Arts and Craft Room, including Pottery (limited other use)

24

25

11

 

Fitness Room (dedicated space with no other activities)

15

15

31

 

Game room (can be used for meetings)

12

29

19

 

Resource/Learning Rooms/Music (meeting/general purpose)

16

32

10

 

Teen Room (can be used as meeting room)

13

27

19

 

Public Lounge

12

23

24

 

Reception Area

16

21

21

 

Staff Offices (2 offices and work area) These are required.

41

9

6

 

Elevator (assuming two-story community center)

24

13

20

 

Main Floor Restroom (existing building)

38

14

6

 

Comfort Stations

32

12

11

 

Family Changing Room/Shower

6

11

41

 

Parking (additional parking may be required

24

18

10

 

 

 

 

 

 

Comments:

 

 

 

 

Locate around substation to the West.

 

 

 

 

Minimize the reduction of green space

 

 

 

 

Parking should be added on the service road.  An entry way, rather than a lobby, is needed so neighbors do not inadvertently enter ongoing classes and activities.  Multi-purpose space should be added to allow some of the uses listed above.  A restroom on the main floor should be added.

The most logical place for parking is on the service road by the tennis courts.  I'm not sure which direction that is so you can check east of the drive if that is the direction that I'm describing.  We don't need a lobby.  We need an entry way so neighbors don't inadvertently enter into ongoing classes and activities.  Multi-purpose rooms can be added to address some of the uses described above.  A restroom on the main floor has been a long term priority.

I would like to see the "loop" used as a drop off/pick up with no parking, but plan enough parking for events that people will park responsibly.

In support of a lounge area, parents (etc.) need a place to sit comfortably while waiting for their children during classes.

There should be enough spaces for more that one indoor activity to be going on at one time. Rooms in the facility should not have desinated areas for limited use. This is not an efficient use of space.

On our limited site, green space is critical, parking must by well integrated and not eat up green space.

 

SW by substation

 

 

 

 

Perhaps provide parking using lowest portion of park (along west edge), since the slope makes this unusable for other purposes.

 

Regarding uses for new space, it would be nice to have a covered playground (either indoor, or a roof over some play equipment).

I would like to see the parking at the lower end of the northwest part of the park( near Childrens Hospital) so as not to destroy the look of the park from the top of the park.

If parking is to be added, I'd like to see it to the east of the current loop.  It would also be nice to level off the area between there and the big chestnuts so it's a more usable play area.

The park is lovely from all the surrounding streets and that is because all you can see from the street is foliage and lawn.  Seeing a parking lot right off the street would change the character of the park in an unattractive way.

 

I also do not like the idea of any more parking at all because it would just increase the traffic and the likelihood that more people would drive from other neighborhoods to use this park instead of the parks in their own neighborhoods.  The nice thing about Seattle's park system is that each park helps create a gathering place for people who live near each other.  That neighborhood feel is good for creating community.  Conversely, making the park a destination rather than a neighborhood gathering place will take away from the unique quality of Laurelhurst.

 

Another important factor about the neighborhood feel of the park is that it feels (and indeed is) safer than typical parks.  I think this is directly attributable to the fact that there is very little parking and therefore peop

Parking is definitely less than it should be even now, however, I hate to see any of the grassy areas used up for either buildings or parking.  Part of the beauty and wonder of the park is the large area and the trees, especially in mid summer and fall when the leaves change and drop.  Many times have I walked through the park late on a blustery rainy night with the wind howling through the trees.  And, my dog, he sneaks a loose frizbee chase every now and then on the grass.   

 

But you see my point. Another thought, why not tear down the existing rec center and plant some grass.  Then you wouldn't need as much  parking and even the circle could go away.

 

But that isn't going to happen, but I'm in favor of grass.

I am adamantly against any additional parking.  I feel like this community center serves Laurelhurst and the local neighborhood, as other parks serve their neighborhoods.  Therefore, current parking is adequate for this purpose.  If parking is added, then it will follow that traffic will increase in the neighborhood which will adversely offset any gain a new community center could provide.

East of bldg. is space and lawn which is underused.  Flatten and make it more usable.

 

 

The lawn at the SE corner is heavily utilized in summer. The conversion of that lawn into a parking lot would eliminate the only flat ground available for frisbee and other outdoor family games (the area to the north is usually used by kids and families for batting practice. It would be a shame to diminish the open space in that way.

Not sure what the proposed rooms really are. It would be wonderful to have a bathroom that was open pretty much all the time. Try to minimize additional parking to encourage people to continue to walk to the park, but check with adjacent neighbors on how much of a problem transient street parking is. Staff offices should be small!

I like the idea of a community gathering place, but don't think a permanent lounge is a good idea.  Multi-use rooms can be used for fitness and other things depending on need, especially if the gym is devoted to physical activities. I am unclear on what is meant by a game room (cards, ping pong, board games, billiards)?  Perhaps designating teen times for different rooms would be better than designating a teen room (teen pottery, teen ping pong tournament, etc.)

Parking:  Could we put parking below the community center to the wst by digging out some of the hill?  The southwest corner seems less used and harder to maintain than the southeast corner, which also has the view of the lake.  The southeast corner is also flatter and more useable to begin with.  If a parking lot was cut into the hill, then the view towards Portage Bay, from the community center and the hill top, would not be overly affected.

Add parking to west of drive near tennis courts.  Add swim pool/sauna.  There are none nearby.

 

 

 

 

 

 

 

Most

Somewhat

Least

No

 

Important

Important

Important

Preference

Lake Washington

33

13

3

10

Cascade Foothills

21

21

6

9

University/University District

12

7

27

9

Space Needle

13

13

23

7

Open field to north

22

17

10

8

Trees to north

24

17

8

8

Opportunities to observe and engage in recreation

47

9

3

1

Opportunities for informal visiting

26

19

14

2

Access to outdoor patio area from multi-purpose room

21

14

20

5

Convenient/single connection to main entry and lobby

15

25

13

6

Exterior connections complement buildings and landscape

30

18

6

5

Loop trail

41

11

7

1

Restore and conserve plants and green spaces

44

10

2

3

 

 

 

 

 

Comments:

 

 

 

 

Views are always desirable especially at that location. the architects should explore ways to include and exploit such possibilities wherever possible. Don't make it so important that it becomes a function or cost issue.

There should be no expansion on the hillside next to the loop trail.  Any expansion should be made by an addition on the main floor to the back of the center (above the tennis court area).  There should be minimal tree removal.

View protection and maintenance and expansion of open space should be the main priorities.  There should be no expansion on the hillside (the area adjacent to homes next to the loop trail).  There should be no separate addition that would impair views.  There is no room for a new gym at the community center as this too, would impact views.

As mentioned, the connection between the landscape and the building should have the purpose of reinforcing a concept about urban green spaces.  OUr children should be able to experience wildlife as well as recreation.  I would also like to see child/youth art incorporated in the lobby areas.

We believe the center should be something of a neighborhood retreat in a naturalistic setting where there is space for multiple classes, meetings, and play groups at a single time.

Hard to say no to any of these without knowing cost ramifications.  All seem easy to keep at minimal cost??

 

I am very much in favor of maintaining all the green spaces visible from the surrounding streets (i.e., no visible parking lots, if at all).  The park is a pleasant thing to see, even when just driving by or just walking by.

keepas much open space as you can.  am sure the building needs updating but not at the expence of the great open spaces and nice park.

Preserving the park's open space, especially the lawns west and east of the current community center building, is very important.  Conserving trees is important too.

I often walk around the park. Just two days ago another walker stopped to comment on the exceptional beauty of the park. Let's not spoil that.

I remember talking with a New Yorker friend about incursions into Central Park, which raise more hackles than local attempts to develop Magnuson Park. Once space is lost, it's gone, gone, gone, and the people who loved it can lose their love of community.

The structure should complement the park and the views.

 

 

 

I think space for parents to visit while their kids attend activities is very important.  The visiting space should be incorporated into the activity space, because parents like an opportunity to see what is going on with the kids.  I don't think I would really want to go to a separate lounge to wait.

I think the buildings should be consistent in style and charm, not sure whether the single or exterior connection makes a difference in that regard.

I'd like to see the space between the back of the center and the tennis courts preserved.  It's a wonderful place to view the fireworks on the 4th of July and New Years.

I would like to conserve the plants and green spaces we have to a degree. I do not think that money should be spend to "restore" something that was there years ago. That question is alittle difficult to interpret.

Utilize green architecture and solar panels for heating a pool built into the hill on the west side facing the tennis courts.  The area above could be used as  terrace off the main building.

 

 

 

 

 


Return to Laurelhurst home page